Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

Tojásallergia

Tojásallergia

A tojás érzékenység, a tojásban található fehérje által kiváltott tünetegyüttes, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is. ...

A címre kattintva tovább olvashat!

A tojásallergiát leggyakrabban a tojásfehérje váltja ki, de néha a sárgájára is érzékenyek lehetünk. Tünetei enyhék is lehetnek, mint a kiütések és a hasfájás. Komolyabb tünet az ekcéma, hasmenés, hányinger. Súlyos esetben megduzzad a szemhéj, a száj, asztmás tünetek jelentkeznek. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is felléphet.
Tojásallergiát okozhat a főtt, sült tojás, valamint azok az ételek, amelyek a tojás fehérjével sárgájával vagy mindkettővel készülnek. A készen vásárolt termékek között az is allergiát okozhat, amelyik nyomokban tartalmaz tojást. Éppen ezért a táplálékallergiások mindig alaposan olvassák végig az áru összetételét, és ha az nincs feltüntetve, ne vásárolják meg.

Aki tojásallergiában szenved, annak nem tanácsos a szárnyasok húsát sem fogyasztani, tollból készült ágyneműt, ruhaneműt (mint például a tollal készült kabát) használni.

A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend. Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, nem tartalmaznak-e tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása.

A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne. Éppen ezért nem elég kihagyni egy allergizáló ételt az étrendből, hanem a benne lévő értékes tápanyagokat mással helyettesítve pótolni kell a szervezet számára.

 A tojás étrendből való kihagyása viszonylag könnyű. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasztunk, nem lesz hiányos a táplálkozásunk a tojás kihagyása ellenére sem.

Egyes védőoltások is tartalmaznak tojást. Ilyenek az influenza,  a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák. Ezek beadása előtt mindig beszéljük meg az oltó orvossal, ha a kicsi tojásérzékeny. Bőrpróbával ellenőrizhetik az oltóanyagra adott reakciót, vagy mérlegelik a szülővel együtt az oltás elmaradásának esetleges következményeit.

 

 

 

Forr: elelmiszerallergia.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: elelmisyer allergia