Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

SONNENTOR Ceyloni Bio- Fahéj őrőlt - 40 g

Ár:
979 Ft (771 Ft + ÁFA)
Egységár: 24 Ft/gram
Szállítás alatt

A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színű kellemesen aromás illatú, enyhén édeskés, fanyar ízű. 
A legjobb minőségű és a legfinomabb a Ceyloni fahéj (Cinnamomum zeylanicum) Ennek a fahéjnak a másik neve Valódi fahéj. Nem véletlenül. A többi fahéjfajta ízre, és beltartalomra csak messziről hasonlít a Valódi fahéjra. 

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj és a Cassia fahéj. Hazánkban igen nagy valószínűséggel az olcsóbb és nagyobb kumarin tartalmú Cassia fahéj kapható, amely vélhetően Indonéziából származik. 

Várható szállítás: 2019. november 15.
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Ceyloni fahéj  lágy, édes illatú, édes ízű, szivarszerűen lemezes szerkezetű, kézzel könnyen szétdarabolható, morzsolható.
Színe világos, a vörösesbarnától a sárgásbarnáig változik. A színe alapján nem lehet tehát meghatározni, (és ez a Cassiára is igaz), mert nemcsak a beltartalmi értéke, de a színe is változó, elsősorban a talajviszonyoktól függően.

A Ceyloni fahéj Sri Lankáról (Ceylon), és Myanmar-ból (Burma) származhat
A valódi fahéj a kassziától különböző, jobb minőségű, aromásabb, amely Sri Lanka (korábban Ceylon) szigetéről származik.. A fahéj a szomszédos indiai Malabar parton, Myanmar-on (Burmán) is honos, ezen kívül fűszer előállítás céljából Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is termesztik. Egyéb fahéj fajtákat találhatunk még Vietnámban és Kínában

A Casszia fahéj
A Kasszia (Cinnamomum cassia) Malaysiából és Indonéziából származik, amelyet az FDA engedélyével, mint fahéjat árulnak az USA-ban.
Ez egy sötét, vörösesbarna változat, amely csípősebb, kevésbé jóízű, mint a valódi fahéj.
Körülbelül 1-2 %-nyi olajat tartalmaz. Kérgét csokoládék, likőrök készítéséhez és főzésre használják.
A Kínából származó kasszia kevésbé aromás, összehasonlítva a vietnámi és indonéz fajtákkal.
A kínai Cassia onnan ismerhető fel, hogy nem hántják olyan nagy körültekintéssel, ezért cakkos a széle. Olyan is előfordul, hogy nem kis tekercsekben van, hanem összevissza szaggatott darabokban, a külseje pedig egyenetlen, néha szürkés árnyalatú. Kínából származó Cassiával darabosan (nem őrölten) ritkán lehet találkozni hazánkban. A Magyarországon kapható őrölt Cassia fahéj is valószínűen indonéz eredetű.
A Casszia fahéj kumarin tartalma a Ceyloni fahéjnak több mint tízszerese: 7%! A baj az, hogy az élelmiszeriparban szinte csak Cassiát használnak, mert az jóval olcsóbb!

A Ceyloni fahéj lágy, édes illatú, édes ízű, szivarszerűen lemezes szerkezetű, kézzel könnyen szétdarabolható, morzsolható.
Színe világos, a vörösesbarnától a sárgásbarnáig változik. A színe alapján nem lehet tehát meghatározni, (és ez a Cassiára is igaz), mert nemcsak a beltartalmi értéke, de a színe is változó, elsősorban a talajviszonyoktól függően.
A Ceyloni fahéj Sri Lankáról (Ceylon), és Myanmar-ból (Burma) származhat

A tudósok a szervezet által maximálisan tolerálható kumarin mennyiségét 0,1 mg -ban határozták meg testsúly kilogrammonként, azaz például egy 60 kilós ember 6 mg kumarint fogyaszthat még naponta büntetlenül. A Ceyloni fahéj kumarin tartalma 0.6%. Ez azt jelenti, hogy Ceyloni fahéjból 1g-ot (ezer mg-ot) ehet az emberünk napi rendszerességgel. Ne feledjük azonban, hogy egy elég intenzív fűszerről van szó, ráadásul igen kevesen fogyasztják naponta, hacsak nem gyógyászati célból. A Ceylonitól tehát nincs félnivalónk.

A Cassia fahéj már más eset, mert ott ugyanaz a személy már 0,086g, azaz 86 mg fahéj elfogyasztásával eléri a napi maximálisan elfogyasztható mennyiséget.. Az ételek többségébe azonban (pl. gyümölcslevesek) olyan kevés fahéj kerül, hogy még ezt a mennyiséget sem lépjük túl. Ha be akarjuk tartani a határértékeket, akkor csak a gyermekek esetében kell odafigyelnünk egy kicsit jobban.

Az EU-s szabályozás azonban nagyon szigorú. Az EU Nr. 1565/2000 (2000 Július 18-a óta érvényben lévő) szabvány maximálisan 2 mg/kg kumarint engedélyez az élelmiszerekben. Ez kilogrammonként, és a már ismert átlagos kumarin tartalommal számolva 33 mg, azaz 0.033 g Ceyloni fahéjat jelent. Vagy ennek kevesebb, mint a tizedét, ha Cassiáról van szó.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2004-ben a kumarinra vonatkozó elfogadható napi beviteli értéket (TDI): 0,1 mg/ttkg/nap-ban határozta meg. A kumarint 2 mg/kg koncentrációban tartalmazó élelmiszerekből egy 60 kg testtömegű átlagos fogyasztónak összesen 3 kg-ot kell ennie ahhoz, hogy a napi bevitel az egészségügyi határértéket (TDI) elérje.
A fahéj és fahéjtartalmú termékek átlagos, mértékletes fogyasztása esetén biztonságban érezheti magát a fogyasztó.
Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal – www.mebih.gov.hu)

Míg a svájci előírások kötelezik a gyártókat, hogy a csomagoláson a származási helyet is feltüntessék, addig a legtöbb európai országban nincs ilyen szabály.

Forrás: nelegybeteg.hu
 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Kapcsolódó termékek