Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

Mogyoróallergia

Mogyoróallergia  A diófélék közül a mogyoró, ezen belül is a földimogyoró okoz leggyakrabban allergiát. A legtöbb esetben már gyermekkorban diagnosztizálják, de felnőttkorban is bármikor kialakulhat. Érdemes figyelni a tünetekre  - melyek közül nem mind jelentkezik egyszerre -, hiszen a földimogyoró allergia veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet.


A földimogyoró allergia előfordulása különösen kisgyermekek esetében gyakori. Az allergiás tünetek a kismértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek. A panaszokat már közvetlenül a mogyoró fogyasztása után pár perccel tapasztalhatjuk, akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat. 

Mogyoró allergia esetén a szervezet túlzott védekezésbe kezd a mogyoró fehérjéi ellen. Úgy ézékeli, hogy ezek fehérjék károsak, ezért az immunrendszer fokozott működésbe lép, ami allergiás reakciókhoz vezet.
Földimogyoró allergia tünetei: bőrkiütés, ekcéma hasmenés, hasi görcsök hányinger, hányás légszomj vagy nehéz légzés, zihálás, köhögés, rekedtség, vizenyős, duzzadt szemek, orrfolyás, anafilaxia.

Kockázati tényezők:
Az orvosok nem tudják pontosan megmondani, hogy kinél alakul ki földimogyoró allergia, de az alábbi tényezők befolyásolják a kialakulásának esélyét: Kor Gyermekkorban diagnosztizált, felnőttkorban tünetmentes allergia Egyéb ételallergia Családban előforduló ételallergia Atópiás dermatitis  
Kezelés:  
A földimogyoró allergiát jelenleg nem lehet gyógyítani, ezért a kezelést kizárólag a diéta jelenti. Kerülje a földimogyorót, és az azt tartalmazó ételek fogyasztását! A földimogyoró egy hüvelyes zöldség, és előfordulhat, hogy a földimogyoróra allergiás személy egyéb hüvelyesre, például szójababra, lencsére vagy borsóra is allergiás. Emellett földimogyoró nyomai jelen lehetnek diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, gesztenyét tartalmazó élelmiszerekben is, ezért ezek fogyasztása is kerülendő. 

Bizonyos esetekben ugyan már egy kis adag mogyorófehérje is okozhat komoly reakciót, nem jellemző, hogy kis mennyiségű mogyoró belégzésétől allergiás roham alakul ki. A legtöbb mogyorótartalmú ételből nem szabadul fel annyi fehérje a levegőbe, hogy már megszagolásuk allergiát váltani ki. Nagyon ritka eset, hogy az allergiás személy reagál a levegőben keringő fehérjerészecskékre, és ha mégis, az leginkább zárt térben fordulhat elő (mint egy étteremben vagy bárban), ahol sok mogyoró- vagy diófélét törnek fel.

Habár sok allergiát idővel kinőhet az ember, mint például a tej-, tojás- vagy szójaallergiát, a mogyoróallergia a legtöbb embert egy életen át elkíséri.

Tanácsok:
Földimogyoró allergiásoknak Mindig figyelmesen olvassa el a termékek összetevőjének címkéjét, még akkor is, ha ismeri a terméket, hiszen bármikor változhatnak az élelmiszer összetevőin. Ne vegye egyértelműnek, hogy a termék nem tartalmaz mogyorót! A feldolgozás során olyan élelmiszerekkel is érintkezhet az amúgy a mogyorómentes élelmiszer, ami földimogyorót tartalmaz. Ezzel olyan szennyeződés kerülhet a termékre, amelyet nem tekinthetünk mogyorómentesnek. Kerülje az ismeretlen eredetű ételeket! Ha nem biztos, hogy az adott élelmiszer tartalmaz-e mogyorót, inkább utasítsa vissza, hiszen akár súlyos allergiás reakció is felléphet.
Az alábbi termékekkel fokozottan legyen óvatos: Diópótló, dió őrlemények, Sütemények, Fagylalt és fagyasztott desszertek, Gabonafélék és müzlik, Teljes kiőrlésű kenyér, Marcipán, Nugát, Csokoládé


Forrás: http://www.webbeteg.hu, egeszsegkalauz.hu, kamaszpanasz.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: elelmisyer allergia