Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

Laktóz-intolerancia

Laktóz-intolerancia

Mi lehet az oka, ha a nagymama nem bírja a tejet? Az apuka sem issza meg a tejet, mert rögtön hasmenéses lesz, de az erjesztett sajtot gond nélkül fogyasztja? A kisgyermeknek sokat fáj a hasa főként a köldöke körül, és nem tudják, mi lehet az oka? A feltett kérdésekre sok esetben magyarázatot ad a tejcukor érzékenység, más néven laktóz-intolerancia. ...

A címre kattintva tovább olvashat!

A tej fogyasztása tejre érzékeny egyéneknél panaszt okozhat. Mennyiségében és minőségében is két olyan jelentős összetevője van a tejnek, mint a fehérje- és a tejcukor, melyek betegségi tüneteket válthatnak ki.

A tejfehérje, és a tejcukor lebontása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat, a tejfehérjék a bélen keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki.
Ez a Tejfehérje allergia

A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz két cukor molekulából, glukózból és galaktózból áll. A laktóz bontását a vékonybél bolyhain található finom szerkezetben, a kefeszegélyben található laktáz enzim végzi. A tünetek és a panaszok oka, hogy a táplálékok enzimatikus bontása nem történik meg. A tejcukor érzékenységet tehát a szervezetben lévő tejcukor bontását végző enzim (laktáz ) hiánya vagy csökkent mennyisége okozza.

A tejcukorra érzékenyek esetében a leggyakoribb tünetek a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással. Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag  lehet a panasz.

A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat).

A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával - folyamatos laktózbevitel ellenére - is csökken. Három éves kor után nincs szükségünk anyatejre, ezért alap esetben nem termel a szervezet tovább laktáz enzimet. A tejfogyasztás óta az idők során,  sok ember szervezete genetikailag módosulva alkalmazkodott  a laktózhoz, így azoknál továbbra is megmarad a laktáz enzim a szervezetben, vagy csak később csökken le. Legtöbb esetben 20-40 év között jelenkezik a laktóz érzékenység.

A tünetek diagnosztizálására funkcionalis tesztek használhatók, ezek a következők:

laktóz-tolerancia teszt (laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét)
tej-tolerancia teszt (a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg)
hidrogén-kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilégzett levegőmintákban mérik a hidrogén-koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.

A tejcukor-érzékenységet úgy tudjuk kezelni, hogy kerüljük a tejtermékek fogyasztását.. 

 Fontos tudni, hogy a feldolgozott élelmiszerekben jelentősebb mennyiségű laktóz is található lehet:

 • Kenyér és péksütemények
 • Gabonafélék
 • Instant italporok
 • Margarin
 • Salátaöntetek
 • Cukorkák
 • Csokoládék
 • Kekszek, sütemények
 • Felvágottak
 • Fagylaltok
 • Gyógyszerek, gyógyszergyári vitaminok, étrendkiegészítők

Vásárláskor gondosan tanulmányozza az összetevőket. Ha nincsenek kiemelve az allergén anyagok, akkor legyen óvatos. 

A laktóz-intolerancia nem előzhető meg. Az első gyanús tüneteknél forduljunk orvoshoz, vagy hagyjuk el a tejet és azt tartalmazó élelmiszereket, és, ha ez az oka, a tünetek csökkennek, majd megszűnnek. Ezzel a normális életminőség és az érintett gyermek egészséges, zökkenőmentes fejlődése lehetővé válik.

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: elelmisyer allergia