Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hajdina

Hajdina

A hajdina, vagy pohánka hazánkban már elfelejtett, de újra felfedezett növény. A reform­táplálkozás egyik alapnövénye, a diétás étrendet változatossá teszi. A nyugati országokban és a (volt) Szovjetunióban a hántolt hajdinából köretet, levesbetétet, hurkatölteléket és a lisztjéből tésztát, kalácsot készítenek.

A hajdina rendkívül ellenálló a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben. Kivételesen nem kell tartani attól,hogy a növényen visszamarad valamilyen vegyi anyag. A hajdinát nemigen trágyázzák,illetve gyomírtózzák,mert felesleges.

A hántolt hajdina a kiegyensúlyozott táplálkozásban eredményesen beépíthető 14% fehérje és 2% alatti zsírtartalmánál fogva szénhidráttartalma 76%, ebből azonban a hasznosuló szénhidrát, vagy másnéven a diétásrostok mennyisége 25%. Jól ismert, hogy táplálkozásunk jelenleg rostokban szegény, a napi 40 — 50 g diétásrost helyett csak 20—25 g-ot fogyasztunk. Ezért már 5 dkg/nap elfogyasztása is segítheti a hiányzó rostok pótlását. A rosthiányos táp­lálkozással szerepet játszik számos úgynevezett nemfertőző, krónikus megbetegedés, mint a székrekedés, a vastagbélrák, az elhízás, az epebetegségek, az érelmeszesedés stb. kifejlődé­sében.

A rostok összetevői között elsősorban a hemicellulóz és a lignocellulózt kell meg­említeni, ezek a vastagbél szabályozásában juthatnak fontos szerephez. Különös figyelmet érdemel a hajdina védő ásványi anyag tartalma, 100 g hántolt hajdina 440 mg káliumot és 200 mg magnéziumot tartalmaz. A hántolt hajdina energiaértéke 277 kcal, 1160 KJ. A hajdinaliszt energiaértéke 345 kcal, 1446 KJ és 224 mg káliumot és 88 mg magnéziumot tartalmaz.
Az értékes aminosavak közül említésre méltó a glutamin, az aszparagin, a lizin, az arginin és a metionin. A hajdinában majdnem olyan nagy a metionintartalom, mint a tojásfehérjé­ben.
A hajdinából készült ételek fontos táplálékai lehetnek a lisztérzékenységben szenvedőknek, bővíti a betegek étrendjének választékát.
A részben vagy teljes mértékben hajdinából készült ételek fogyókúrásoknak, és a cukor­betegeknek is ajánlhatók.

ÁLTALÁNOS MEGJEGYZÉSEK A HAJDINÁS ÉTELEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Hántolt hajdinából a rizsből készült ételekhez hasonló fogások készíthetők, de minden esetben nagyobb mennyiségű és többféle fűszer használata javasolt.

A hajdinának nem főnie, hanem duzzadnia kell. Ezért forrázás után pároljuk 15—20 percig. Tálalás előttig fedővel lefedve hagyjuk még állni. A hajdinaliszt több tésztafélében csak 30—50%-ban használható fel jellegzetes tulajdonságai miatt. A már négy-öt hónapja őrölt, illetve tárolt liszt jellegzetes intenzív hajdina íze csök­ken, ezért palacsinta, fánk, lángos 100%-ban hajdinaliszttel is készíthető. A hajdinaliszttel készített sütemények színe a megszokottól eltér. Az előfőzött „gyors hajdina" elkészítési módja azonos a félkész előfőzött rizs elkészítésével.

A csírája életerőt hordoz!

Megtalálható benne: C, B-komplex és E vitamin,valamint ásványi anyagok: vas,foszfor,kálium. Magas fehérjetartalma robolál,riboflavin és rutin tartalma sekrenti az agy működését és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is használható.A kenyérbe is belesüthető.

Forrás:shelener.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: alapanyagok