Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Goji Berry

Goji Berry

Goji Berry

A Himalája lábánál termő goji bogyó Távol-Keleten az egyik legelismertebb természetes immunrendszer erősítő élelmiszer és fontos elemét képezi a kínai, tibeti és indiai orvoslás eszköztárának immáron 6000 éve. Úgy tartják, hogy ez az antioxidánsokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban elképesztően gazdag gyümölcs a kulcsa a Kína észak-nyugati tartományaiban élő emberek meglepően magas életkorának, a jellemző népbetegségektől mentes kitűnő egészségi állapotának és fizikumának. 

A goji bogyót jellemzően aszalt gyümölcs formájában fogyasztják, a napi ajánlott mennyiség 15 gramm körüli.
 

A Goji bogyó piros színű szárított termését fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavatés 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.

                        Goji bogyó aszalva                     Kajszibarack aszalva
                                             100 g-ban mért érték
Energia (kcal)                      370                               226
Fehérje (g)                           11,7                              2,5
Cukrok (g)                            67,7                             46,3
Zsírok (g)                              8,2                              0,28
Rostok (g)                             10                               13
C-vitamin (mg)                       29                                3,8
Kalcium (mg)                        112                              55
Kálium (mg)                          1132                           1520
Béta-karotin (mikrogramm)     7400                           2280

A goji bogyó, más néven kínai farkasbogyó (latin nevén Lycium Barbarum) az egyik legelismertebb immunrendszer erősítő élelmiszer, mely számos öregedésgátló és betegségmegelőző tulajdonsággal rendelkezik. A goji fontos elemét képezi a kínai, tibeti és indiai orvoslás eszköztárának immáron 6000 éve. Úgy tartják, hogy ez az antioxidánsokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban elképesztően gazdag kis gyümölcs a kulcsa a Kína észak-nyugati tartományaiban élő emberek meglepően magas életkorának, a jellemző népbetegségektől mentes kitűnő egészségi állapotának és fizikumának.
A goji tulajdonképpen olyan, mint egy természetes multivitamin kapszula, amely több, mint 20 féle ásványi anyagot, 18 féle aminósavat tartalmaz és a gyümölcshús több mint 15%-át fehérjék alkotják. A barna rizsnél 67-szer több B1-vitamint, a zabkorpánál 100-szor több B3-vitamint, a nyers spenótnál 2-szer több béta-karotint és legalább 3-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Mindezt azért sikerült így megoldania a természetnek, mert a Himalája vízgyűjtő területéről érkező temérdek csapadék kioldja az ásványi anyagokat a talajból, majd összegyűlik a Jangce völgyében, kivételes minőségű öntözővízként szolgálva a környékbéli farmereknek. Ezt a Mongólia és Kína határánál fekvő területet úgy hívják: Ningxia tartomány. 
 
Különbség Goji bogyó és "goji" bogyó között
Idézet Gary Young ND, Dr. Ronald Rawlence PhD. és Marc Schreunder - Ningxia Wolfberry - The Ultimate Superfood  című könyvből:

"Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják. 
A Lycium Barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen. 
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos. 
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található farkasbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentősen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium Barbarum (303 vmTE/g)."

Érdemes lehet tehát megnézni a csomagolást tüzetesebben és kideríteni a latin nevét is a goji bogyónak / lícium gyümölcsnek, mielőtt pusztán az egységár alapján döntve kosarunkba helyeznénk vagy megrendelnénk egy adott terméket. Ha pedig olyan csomagolással találkozunk, amin nem tüntetik fel a gyümölcs latin nevét, az ugyancsak elgondolkodtató lehet.

Elképesztő antioxidáns tartalom:

Az oxidatív károsodás nagymértékben megnöveli szervezetünk sejtszintű pusztulását, ezért rendkívül fontos megőrizni és fenntartani testünkben a magas antioxidáns szintet. Ez a cél legegyszerűbben magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek bevitelével érhető el.
A kínai farkasbogyó antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: értéke 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála* szerint, ami a gyümölcs érése és szüretelése során jelentkező időjárási körülmények és az aszalás hossza függvényében változhat. Így a goji antioxidáns hatása megközelítőleg 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszat szilváénak, amellyel jelentős mértékben képes gátat szabni a szabadgyökök által okozott sejtszintű mutációhoz és degeneratív, rákos megbetegedésekhez vezető károsodásoknak.
*az ORAC skála az Egyesült Államok Mezőgazdasági Intézete által kifejlesztett és az egyik legmegbízhatóbb, általánosan használt módszer az élelmiszerek szabadgyökök ellen kifejtett hatásának mérésére.

 • Csökkenti a vér koleszterin szintjét, előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra

A nyers bogyóból készült gyógyitalokat már évszázadok óta használják a tradicionális kínai gyógyászatban a vér zsírtartalmának és koleszterinszintjének csökkentésére. A goji bogyóval végzett kutatások eredményei rávilágítottak, hogy a koleszterin oxidációjának megfékezésével, a vérnyomás csökkentésével és a vérlemezkék összetapadásának gátlásával a lícium gyümölcs képezheti az egyik legjelentősebb természetes gyógymódot a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

 • A rák ellen hatékony LBP poliszacharidokban gazdag
 • Közel 20 féle aminósavat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz
 • Hozzájárul az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez és javítja a memóriát

Az elmúlt 20 évben végzett számos vizsgálat mutatott rá a kínai farkasbogyó olyan komponenseire, amelyek szervezetünkben fellelhető mennyisége közvetlen kapcsolatba hozható agyunk és idegrendszerünk állapotával. Ezek a tiamin, a niacin és az arginin.
Az egyik legtöbb tiamint, azaz B1-vitamint tartalmazó élelmiszerként a goji bogyó lényegesen befolyásolhatja kedélyállapotunkat és csökkentheti a depressziót. Önkénteseken végzett kísérletek alátámasztották azt az elképzelést, hogy a tiamin-hiány közvetlen kapcsolatban áll az ember fáradékonyságával, alvás zavaraival és dekoncentráltságával.
Ugyancsak kiemelendő a farkasbogyó cink és magnézium tartalma, amelyek alacsony szintje szorongást, depressziót és kedélyállapot zavarokat idézhet elő agyunkban. Súlyos migrénben és tenziós fejfájásban szenvedőkön végzett kísérletek pedig arra mutattak rá, hogy a táplálék-kiegészítésként bevitt biológiailag hasznosuló magnézium több mint 70%-kal csökkentette a tünetek előfordulásának gyakoriságát. 100 g goji bogyóban 130 mg magnézium található, 6-szor annyi, mint a nyers brokkoliban és 13-szor annyi, mint a narancsban.
Figyelemreméltó még a goji tirozin tartalma is, ami a dopamin és szerotonin, az agy két kulcsfontosságú neurotranszmitterének előállításban játszik fontos szerepet. A dopamin megfelelő szintje az agy ingerület átvitelében nélkülözhetetlen, és ez a kor előrehaladtával folyamatosan csökken.

 • Az egyik legkoncentráltabb természetes C-vitamin forrás a világon
 • Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

Bizonyított, hogy a Ningxia tartományból származó farkasbogyó az egyik legalacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező táplálék. Minél kisebb egy élelmiszer glikémiás indexe, megemésztése során annál kisebb mértékben növeli meg a vércukorszintet. A magas vércukorszint veseelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, a retina károsodásához, továbbá szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. 

 • Karbantartja az immunrendszert
 • Fokozza a zsírlebontást és az energiatermelést
 • Védi a májat és lépet
 • Javítja a látást

Kutatások támasztják alá, hogy a retina pigment-sűrűségének növelésével jelentősen lassítható az időskori látásromlás. A pigmentek számát pedig leginkább a zeaxantin, a lutein, a taurin és aktív antioxidáns hatással rendelkező tápanyagok (mint a B-vitaminok és a C-vitamin) kombinációjával lehet elérni. S pontosan ez a kínai farkasbogyó egyik erőssége.

 • Rendkívül magas rosttartalom
 • Természetes afrodiziákum

Természetes afrodiziákumként a kínai farkasbogyót széles körben alkalmazzák már az egész világon.
A goji bogyó szerelmi élet minőségét javító hatása alapvetően a bizonyítottan magas tápértékének és gyógyhatásának köszönhető.

 • Sejtmegújító hatása miatt a hosszú élet gyümölcsének nevezik

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek Goji bogyó