Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

E 965 - Maltit

Egyéb elnevezések

maltitol

A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik.

Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

 

Ezzel szemben a maltit-szirup (E 965 ii) 50-77 %-os maltittartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. A E 965 ii) ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható.

A vízben oldódó maltitnak tisztán édes íze van, amely jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását. Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást.

Előállítás

A maltitot kukoricakeményítőből nyert maltózból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A maltit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között: 
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert, fagylalt 
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi 
• Szószok 
• Mustár 
• Táplálékkiegészítők

A maltitot ezenkívül aromák és vitaminok hordozóanyagaként, valamint kozmetikumokban és dohánytermékekben is alkalmazzák.

Biztonság

A maltit veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.

Tartalomhoz tartozó címkék: E számok - Adalékanyagok