Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

E 466 - Nátrium-karboxi-metil-cellulóz

A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460)származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni.

A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően a nátrium-karboxi-metil-cellulóz habot is tud képezni és stabilizálni. Vízkötő képessége miatt a csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben is gyakran használják.

E 466 - Nátrium-karboxi-metil-cellulóz
Egyéb elnevezések
karboximetilcellulóz, cellulózgumi
 
A kémiailag a karboxi-metiléterekhez tartozó nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460)származéka. Molekulaméretétől függően különbözőképpen sűríti a folyadékokat. A cellulózzal (E 460) együtt képes zselét képezni.
A vegyület erősíti az emulgátorok hatását, és gátolja az anyagok ellenőrizetlen összecsomósodását. Mivel nagyon stabil, sima filmet képez, bevonóanyagként is használják. Az egyéb cellulóz-származékoktól eltérően a nátrium-karboxi-metil-cellulóz habot is tud képezni és stabilizálni. Vízkötő képessége miatt a csökkentett energiatartalmú élelmiszerekben is gyakran használják.
Előállítás
A nátrium-karboxi-metil-cellulózt a cellulóz (E 460) kémiai klórecetsavas módosításával állítják elő. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A nátrium-karboxi-metil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A vegyület egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Tejszínkészítmények
• Süteménytöltelékek, gyümölcskészítmények
• Édességek
• Desszert, fagylalt, krémek
• Édesítőszer tabletták
• Hús-, halkészítmények
A nátrium-karboxi-metil-cellulózt ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként, valamint a gyógyszeriparban tabletták előállításához is alkalmazzák.
Biztonság
A nátrium-karboxi-metil-cellulóz veszélytelennek számít.
Mint oldható ballasztanyagot az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. Nagyobb mennyiségben enyhén hashajtó hatású.
Ezekbe a típusokba tartozik
•    Fényező anyagok
•    GMO
•    Hordozószerek
•    Sűrítő anyagok

 

Tartalomhoz tartozó címkék: E számok - Adalékanyagok