Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

E 425 - Konjak (ördögnyelv)

E 425 - Konjak (ördögnyelv)

Egyéb elnevezések

konjakgumi (E 425 i), konjak-glükomannán (E 425 ii)
 

A hosszú szénhidrátláncból álló konjak az Ázsiában honos ördögnyelv (Amorphophallus konjac) gyökeréből származik, és a Távol-Keleten már évszázadok óta használják élelmiszerekben.

Glükózból és mannózból épül fel, jellegzetes módon. Vízben lassan duzzad, és nagyon kemény zseléket képez, amelyek igen magas nyomás- és szakítószilárdsággal rendelkeznek. A konjak támogatja a guármagliszt (E 412) és a xantán (E 415) hatását, ezért gyakran ezekkel keverve alkalmazzák.

Előállítás

Az E 425 konjakot az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) gyökérgumójából nyerik. Ehhez a gyakran több kilogramm súlyú gumót először aprítják, szárítják, majd őrlik. A konjakgumit ill. a konjak-glükomannánt ebből a lisztből vonják ki és szárítják. 

Használat

A konjak 10 g/kg legmagasabb megengedett mennyiségben általánosan engedélyezett az élelmiszerekben. Ez alól azonban kivételt képeznek a kezeletlen élelmiszerek, valamint számos egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Azokhoz az élelmiszerekhez, amelyek elfogyasztáskor megdagadnak, valamint a zselék és az édességek esetében nem alkalmazható az E 425. Ezt az adalékanyagot többek között az üvegtésztában használják.

Biztonság

A konjak veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezen kívül akadályozhatja a víz- és zsíroldható vitaminok felvételét.

Ezekbe a típusokba tartozik

Sűrítő anyagok,Tömegnövelő szerek,Zselésítő anyagok

Tartalomhoz tartozó címkék: E számok - Adalékanyagok