Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

E 412 - GURARMAGLISZT

E 412 - GURARMAGLISZT

A guargumit a guarbab magjából állítják elő. A guarbab fő termőterülete Északnyugat-India (elsősorban Rádzsaszthán, továbbá jelentős még Gudzsarát, Harijána, Pandzsáb, Uttar Prades és Himácsal Prades) és Pakisztán, de Amerikában és Afrikában is termesztik.

guárbab vagy csomósbab (Cyamopsis tetragonoloba) egy trópusi egyéves zöldségnövény. A magjaiból élelmiszeripari felhasználásra alkalmas guargumit állítanak elő.Nem teljesen érett termése ehető, a növényt állati takarmányként is hasznosítják.

Egyéb elnevezések
guár, guárliszt, guargumi
 
A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt.
Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. Erős mechanikai behatásra, például rázásra vagy keverésre, az anyag átmenetileg híggá válik.  A cukor tartósan csökkenti sűrűségét. A guármagliszt más növényi sűrítőanyagok hatását is jelentősen erősíti; gyakran használják szentjánoskenyérmag-liszttel (E 410) együtt is.
Fagylaltgyártás során a guármagliszt csökkenti a jégkistályok képződését, és javítja az olvadékonyságot. Emellett a sűrítőanyagot gyakran használják energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.
Előállítás
A guármaglisztet a guárfa magjából állítják elő. A magból elkülönítik a csíra körül található tápanyagszövetet (endospermium), majd ezt az endospermiumot őrlik és hőkezelik.
Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett: 
• Péksütemény (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Levesek és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszertek és tejitalok (mennyiségi korlátozás nélkül)

Biztonság
Vannak jelzések arra vonatkozóan, hogy a szójaallergiában szenvedőknél a guármaglisztre keresztallergia alakulhat ki.
Nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat.
Ezekbe a típusokba tartozik
•    BIO 
•    Lisztjavító szerek 
•    Sűrítő anyagok 
•    Térfogatnövelő szerek 
•    Zselésítő anyagok

 

Tartalomhoz tartozó címkék: E számok - Adalékanyagok