Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

E 160a - Karotin (béta karotin)

A karotin elnevezés alatt egyrészt az alfa-, béta- és gamma-karotin (E 160a i) természetes keverékét, másrészt a tiszta béta-karotint (E 160a ii) értjük.
A karotin és származékai, a karotinoidok a természetben igen elterjedtek. Ezek adják a zöldségek és gyümölcsök színét, a sárgától a narancs-pirosig. 
Egyéb elnevezések
ß-karotin, béta-karotin
 
A karotin elnevezés alatt egyrészt az alfa-, béta- és gamma-karotin (E 160a i) természetes keverékét, másrészt a tiszta béta-karotint (E 160a ii) értjük.
A karotin és származékai, a karotinoidok a természetben igen elterjedtek. Ezek adják a zöldségek és gyümölcsök színét, a sárgától a narancs-pirosig. Megtalálhatók a tejben és a májban is. Az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek, védik a sejteket az oxigén káros hatásaitól, és fontos szerepük van a látásban is. Némely katrotinoidból a szervezet A-vitamint tud felépíteni, ezért a legfontosabb A-provitamin a béta-karotin.
Az élelmiszeradalékok között a természetes és a szintetikus karotinoidok alkotják a legnagyobb csoportot. Az élelmiszereket sárgára-pirosra festik, zsírban oldódnak, és érzékenyek a fényre és az oxigénre. Az aszkorbinsav (E 300) stabilizálja a színét.
Előállítás
A kevert karotint (E 160a i) kémiai extrakcióval lehet kivonni sárgarépából, növényi olajból illetve bizonyos algákból. A természetes keverék kb. 85% béta-karotint, 15% alfa-karotint és 0,1% gamma-karotint tartalmaz.
A gazdaságilag jelentősebb béta-karotint (E 160a ii) szintetikusan vagy mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani. A mikrobiológiai eljárás során genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
A természetes karotint (E 160a i) csak nagyon ritkán használják, többnyire a tiszta béta-karotint (E 160a ii) alkalmazzák. A karotin az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek és azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 160 főként a következő élelmiszerekben használatos: 
• Vaj, margarinok (mennyiségi korlátozás nélkül) 
• Sajt, majonéz (mennyiségi korlátozás nélkül) 
• Reggeli gabonapelyhek (mennyiségi korlátozás nélkül) 
• Fagylalt, desszert 
• Kolbász (max. 20 mg/kg)
Biztonság
A karotin veszélytelennek számít. Magas karotinbevitel esetén bizonyos körülmények közt a bőrben, a májban és a testzsiradékban felhalmozódhat, ez azonban nem vezet az A-vitamin szint emelkedéséhez.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
5 mg/kg
Ezekbe a típusokba tartozik
·         GMO
·         Színezékek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: E számok - Adalékanyagok