Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM
Termékek Menü

Búzaallergia

Búzaallergia

A búzaallergiát (gabonaallergiát) gyakran összetévesztik az ún. lisztérzékenységgel, más néven gluténérzékenységgel. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés. Míg a gluténérzékenységben szenvedők a gluténra reagálnak, a gabonaallergia esetén a szervezet az élelmiszerekben lévő különböző fehérjékre ad allergiás reakciót. Fő kiváltói a búzában lévő albumin, glutén és globulin.

A búza allergiás betegek a gluténmentes termékek közül csak azokat fogyaszthatják, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak búzát, tehát a gluténmentes (gluten-free) jelzés helyett a búzamentes (wheat-free), vagy gabonamentes feliratot kell keressék.

A címre kattintva tovább olvashat!

A búzaallergia egy viszonylag ritka allergiafajta, amely általában ételallergiaként jelentkezik, ám lehet kontaktallergia is, amely például azért alakul ki, mert valaki munkájából kifolyólag sokat érintkezik búzával (ilyen például az úgynevezett pékasztma, amely foglalkozási allergia). Mint minden allergia, a búzaallergia is reakciót vált ki az immoglobulin E (IgE) fehérjékből és a hízósejtekből. A búzaallergia gyakran felnőtt korban, keresztallergiaként jelentkezik a fű- és egyéb gabonapollen allergiához kapcsolódva.

Nem keverendő össze a coeliakiával, azaz lisztérzékenységgel, amely egy többek között a búza fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya elváltozás. A coeliakia esetében a glutén felelős a kóros folyamatok elindításáért, és gluténmentes diéta által kezelhető. A búzaallergia ugyanakkor ételallergia, amely más reakciókat vált ki.

Ezek szerint a legfontosabb különbség a coeliakia és a búza allergia étrendje között, hogy a coeliakiában alkalmazott gluténmentes termékek gluténmentes búzakeményítőt (EU előírás szerinti) tartalmazhatnak. Ez „tisztított” búzakeményítő is reakciót vált ki azoknál a búza allergiásoknál, akik nem a gluténra, hanem a ά-amiláz inhibítorra vagy a tripszin inhibitorra érzékenyek. A búza allergiás betegek a gluténmentes termékek közül csak azokat fogyaszthatják, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak búzát, tehát a gluténmentes (gluten-free) jelzés helyett a búzamentes (wheat-free) feliratot kell keressék. Azok a búza allergiások, akik diagnosztizáltan a gluténra érzékenyek, a gluténmentes termékeket fogyaszthatják.

A búza allergia gyakoriságát általában specifikus IgE szint és táplálékprovokáció alapján lehet kimutatni.

Kifejezetten a búzaallergiára jellemző tünetek nem léteznek, a betegség általában ugyanazokat a szimptómákat vonja maga után, mint más típusú ételallergiák. Ezek a következőek lehetnek:

Gasztrointesztinális tünetek (hasmenés, hányás, súlyállás, hasi fájdalom, reflux, gasztritisz, székrekedés, véres nyálka ürítése)
Bőrtünetek (ekcéma, urtikaria, dermatitis, angioödéma)
Légúti tünetek (rhinitis, akadályozott orrlégzés, rohamokban jelentkező tüsszentés, rekedtség, köhögés, bronchitis, asztma, fülgyulladás, orális allergia szindróma)
Idegrendszeri tünetek (viselkedési zavar, alvászavar, irritabilitás, migrén, fáradékonyság)
Hematológiai tünetek (eosinofilia, bőr és nyálkahártyavérzések, anémia)
Generalizált tünetek (anafilaxiás sokk)
Egyéb tünetek (például artritis)

:A búzaallergia kezelésének módja a búza elhagyása az étrendből, amely nem feltétlenül egyezik meg a gluténmentes étrenddel. Az elkerülő diéta szigorúságát, hosszát mindig személyre szabottan állapítják meg. Ez függ a páciens életkorától, a fennálló tünetektől és nem utolsó sorban attól, hogy melyik a ténylegesen diagnosztizált, allergiát okozó búzafehérje. Tudniillik a búza allergiában a leggyakoribb reakciót kiváltó búza komponens nem a glutén (gliadin), hanem az ά-amiláz inhibítor, a tripszin inhibitor.

A búza alapélelmiszer, tehát nagyon sok olyan termék készül belőle, amelynek mellőzése nehézségbe ütközik. Ilyen termékek például a liszt, dara, zsemlemorzsa, kenyerek, pékáruk, száraztészták, sütemények, kekszek, stb. Emellett az élelmiszeripari termékek ráadásul adalékanyagként is tartalmazhatják a búzát, illetve szennyeződhetnek vele a szállítás, feldolgozás, tárolás során.

Búza allergia esetében kerülendők: a búza és összes fajtája (pl. tönköly, durum, kamut, tritikalé, stb.) .Az étrendből a megfelelő diétához ki kell zárni a búzalisztet, -darát, -korpát, -csírát, kuszkuszt, bulgurt, pelyheket, reggeliző pelyheket, müzliket, müzliszeleteket, búzatartalmú kenyereket (ideértve a rozskenyeret, kukoricás, burgonyás kenyereket is), a zsemlemorzsát, péksüteményeket, kekszeket, süteményeket, száraztésztákat, valamint az élelmiszer-ipari termékeket (adalékanyagként módosított búzakeményítőt, gluténmenteseket is) is.

Helyette:
rizsliszt, kukoricaliszt, kukoricadara, glutén- vagy búzamentes kenyérporok, pufasztott rizs, pufasztott amarant, kölespehely, glutén és gabonamentes müzli, glutén- vagy búzamentes lisztekből, kenyérporokból kenyér. Kész glutén és búzamentes kenyér, glutén- és gabonamentes kekszek, sütemények, glutén- és gabonamentes száraztészták, glutén- és gabonamentes élelmiszeripari termékek, amelyekről az Allergia Adatbank Alapítvány tájékoztatást ad.

A búza alternatívák mind tápanyagtartalomban, mind a táplálkozás élvezeti értékében helyettesítik a búzát. Lényeges szempont, hogy a hosszú távon betartandó étrend változatos legyen, és minél inkább közelítsen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A kereskedelmi forgalomban már elérhetőek a búzamentes (wheat-free) felirattal ellátott kenyér- és süteménylisztek. A pszeudo-gabonák felhasználása pedig nem csak színesíti az étrendet, hanem a tápanyagtartalmát is javítja. 

forrás: allergiakozpont.hu, webbeteg.hu, taplalekallergia.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: elelmisyer allergia