Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. ELFOGADOM

SONNENTOR Ceyloni Bio- Fahéj őrőlt - 40 g

SONNENTOR Ceyloni Bio- Fahéj őrőlt - 40 g Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
890 Ft (701 Ft + ÁFA)
Egységár: 22 Ft/gram
Raktáron

A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színű kellemesen aromás illatú, enyhén édeskés, fanyar ízű. 
A legjobb minőségű és a legfinomabb a Ceyloni fahéj (Cinnamomum zeylanicum) Ennek a fahéjnak a másik neve Valódi fahéj. Nem véletlenül. A többi fahéjfajta ízre, és beltartalomra csak messziről hasonlít a Valódi fahéjra. 

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj és a Cassia fahéj. Hazánkban igen nagy valószínűséggel az olcsóbb és nagyobb kumarin tartalmú Cassia fahéj kapható, amely vélhetően Indonéziából származik. 

Várható szállítás: 2017. november 24.
Menny.:db
Leírás és Paraméterek

Ceyloni fahéj  lágy, édes illatú, édes ízű, szivarszerűen lemezes szerkezetű, kézzel könnyen szétdarabolható, morzsolható.
Színe világos, a vörösesbarnától a sárgásbarnáig változik. A színe alapján nem lehet tehát meghatározni, (és ez a Cassiára is igaz), mert nemcsak a beltartalmi értéke, de a színe is változó, elsősorban a talajviszonyoktól függően.

A Ceyloni fahéj Sri Lankáról (Ceylon), és Myanmar-ból (Burma) származhat
A valódi fahéj a kassziától különböző, jobb minőségű, aromásabb, amely Sri Lanka (korábban Ceylon) szigetéről származik.. A fahéj a szomszédos indiai Malabar parton, Myanmar-on (Burmán) is honos, ezen kívül fűszer előállítás céljából Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában is termesztik. Egyéb fahéj fajtákat találhatunk még Vietnámban és Kínában

A Casszia fahéj
A Kasszia (Cinnamomum cassia) Malaysiából és Indonéziából származik, amelyet az FDA engedélyével, mint fahéjat árulnak az USA-ban.
Ez egy sötét, vörösesbarna változat, amely csípősebb, kevésbé jóízű, mint a valódi fahéj.
Körülbelül 1-2 %-nyi olajat tartalmaz. Kérgét csokoládék, likőrök készítéséhez és főzésre használják.
A Kínából származó kasszia kevésbé aromás, összehasonlítva a vietnámi és indonéz fajtákkal.
A kínai Cassia onnan ismerhető fel, hogy nem hántják olyan nagy körültekintéssel, ezért cakkos a széle. Olyan is előfordul, hogy nem kis tekercsekben van, hanem összevissza szaggatott darabokban, a külseje pedig egyenetlen, néha szürkés árnyalatú. Kínából származó Cassiával darabosan (nem őrölten) ritkán lehet találkozni hazánkban. A Magyarországon kapható őrölt Cassia fahéj is valószínűen indonéz eredetű.
A Casszia fahéj kumarin tartalma a Ceyloni fahéjnak több mint tízszerese: 7%! A baj az, hogy az élelmiszeriparban szinte csak Cassiát használnak, mert az jóval olcsóbb!

A Ceyloni fahéj lágy, édes illatú, édes ízű, szivarszerűen lemezes szerkezetű, kézzel könnyen szétdarabolható, morzsolható.
Színe világos, a vörösesbarnától a sárgásbarnáig változik. A színe alapján nem lehet tehát meghatározni, (és ez a Cassiára is igaz), mert nemcsak a beltartalmi értéke, de a színe is változó, elsősorban a talajviszonyoktól függően.
A Ceyloni fahéj Sri Lankáról (Ceylon), és Myanmar-ból (Burma) származhat

A tudósok a szervezet által maximálisan tolerálható kumarin mennyiségét 0,1 mg -ban határozták meg testsúly kilogrammonként, azaz például egy 60 kilós ember 6 mg kumarint fogyaszthat még naponta büntetlenül. A Ceyloni fahéj kumarin tartalma 0.6%. Ez azt jelenti, hogy Ceyloni fahéjból 1g-ot (ezer mg-ot) ehet az emberünk napi rendszerességgel. Ne feledjük azonban, hogy egy elég intenzív fűszerről van szó, ráadásul igen kevesen fogyasztják naponta, hacsak nem gyógyászati célból. A Ceylonitól tehát nincs félnivalónk.

A Cassia fahéj már más eset, mert ott ugyanaz a személy már 0,086g, azaz 86 mg fahéj elfogyasztásával eléri a napi maximálisan elfogyasztható mennyiséget.. Az ételek többségébe azonban (pl. gyümölcslevesek) olyan kevés fahéj kerül, hogy még ezt a mennyiséget sem lépjük túl. Ha be akarjuk tartani a határértékeket, akkor csak a gyermekek esetében kell odafigyelnünk egy kicsit jobban.

Az EU-s szabályozás azonban nagyon szigorú. Az EU Nr. 1565/2000 (2000 Július 18-a óta érvényben lévő) szabvány maximálisan 2 mg/kg kumarint engedélyez az élelmiszerekben. Ez kilogrammonként, és a már ismert átlagos kumarin tartalommal számolva 33 mg, azaz 0.033 g Ceyloni fahéjat jelent. Vagy ennek kevesebb, mint a tizedét, ha Cassiáról van szó.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2004-ben a kumarinra vonatkozó elfogadható napi beviteli értéket (TDI): 0,1 mg/ttkg/nap-ban határozta meg. A kumarint 2 mg/kg koncentrációban tartalmazó élelmiszerekből egy 60 kg testtömegű átlagos fogyasztónak összesen 3 kg-ot kell ennie ahhoz, hogy a napi bevitel az egészségügyi határértéket (TDI) elérje.
A fahéj és fahéjtartalmú termékek átlagos, mértékletes fogyasztása esetén biztonságban érezheti magát a fogyasztó.
Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal – www.mebih.gov.hu)

Míg a svájci előírások kötelezik a gyártókat, hogy a csomagoláson a származási helyet is feltüntessék, addig a legtöbb európai országban nincs ilyen szabály.

Forrás: nelegybeteg.hu
 

További képek
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Kapcsolódó termékek

Névnapok

Ma 2017. november 22. van.

Névnapjuk alkalmából köszöntjük Cecília nevú látogatóinkat!

Holnap Kelemen, Klementina napja lesz.

Kategoriak
Utoljára Megtekintett Termék
Partnereink

   

   

 GAL és         

   

    BARBARA

  EMESE, CORNITO